Meny

Napolitanska pizzor

Vad är det? Till napolitanska pizzor så använder man ett Tipo 00-mjöl som har helt andra egenskaper än det mjöl som man använder till ”svenska pizzerior” Tipo 00-mjölet är mycket starkare än det svenska pizzamjölet och absorberar mer vatten samt klarar av att bakas i högre temperaturer. Mjölet finns att köpa hos några få italiensk grossister men det blir ofta returnerat av pizzeriaägare och anledningen som ges är ”det går inte och baka med det här mjölet”. Det går definitivt att baka med det här mjölet, men det krävs kunskap. När vi gör våran deg tar vi hänsyn till temperaturen på mjölet vilket är avgörande, även temperaturen på vattnet en annan viktig faktor samt årstiden, lite mer jäst på vintern än på sommaren.

Vi låter också vår deg kalljäsa i 24 timmar innan vi bakar den. Degen blir lättare för kroppen att smälta och mer skonsamt för magen än vanlig deg, vilket innebär att du inte kommer känna dig det minsta svullen när du ätit pizza hos oss.. En annan viktig del är tillredningen av degen och här spelar det stor roll hur länge degen “går” i degblandare, när man tillsätter salt samt hastigheten på degblandaren. Avgörande är också temperaturen i ugnen, vi bakar våra pizzor på ca 450 grader så pizzorna är färdiga efter ca 90 sekunder. Tomaterna till tomatsåsen är alltid på en napolitansk pizza San Marzano-tomater, dessa söta tomater växer i Neapelområdet, när vi får våra San Marzano-tomater (kallas Ferrari-tomater) så passerar vi dom för att bli av med skal och kärnor för det är i kärnorna beskan sitter.

Karakteristiskt för den napolitanska pizzan är den tjockare kanten (ca 2 cm) som är lite bränd, vi har alltså inte glömt din pizza i ugnen 🙂
Vår deg väger 250-260gr. Traditionella pizzerior väger c:a 150-160g.

Smaklig pizza önskar vi på Bar Vinci!

• ALLA PIZZOR GÅR ATT FÅ GLUTENFRIA OCH MED VEGANOST +30:-
• Vi DELAR GÄRNA ER PIZZA PÅ 2 TALLRIKAR +25:-

NAPOLITANSK PIZZA

AVHÄMTNING

MARGHERITA
tomatsås, fior di latte, basilika, olivolja
120:- / 150:-
NAPOLITANA
tomatsås, fior di latte, sardeller, liguriska oliver , kapris VITLÖK, origano 
150:- / 180:-
BAR VINCI
créme fraîche , fior di latte, kycklingfilé, portabello, tryffelkräm, körsbärstomater, parmesan, ruccola 
150:- / 180:-
PARMA
tomatsås, fior di latte, parmaskinka, buffelmozzarella, pomodorini, ruccola, rostade pinjenötter, äpplebalsamico 
150:- / 180:-
FORMAGGIO DI CAPRA
tomatsås, fior di latte, getost, päron, saltrostade valnötter, honung
150:- / 180:-
LÖJROM PIZZA
buffelmozzarella, löjrom, cremé fraiche, rödlök, dill, riven citron
170:- / 200:-
SALAMI
fior di latte, salami , rödlök, pancetta, persilja, piri-piri
150:- / 180:-
FRUTTI DI MARE
Crème fraiche, fior di latte, scampi, körsbärstomater, handskalade räkor, gröna musslor, vitlök, dill, riven citron 
170:- / 180:-
BIANCO FUNGHI
créme fraiche, fior di latte, picklad kantareller, pepparrotskräm, rökt hjortfilé, lingon, parmesan
170:- / 200:-
DESSERT PIZZA (1-2 personer)
Mascarpone, Nutella, hasselnötter, bär, vaniljglass
130:- / 160:-

MENY

CARPACCIO PÅ OXFILÉ
olivolja, parmesan, ruccola, tryffelkräm, soltorkad tomat
150:-
INSALATA DI BUFALA
 buffelmozzarela, parmaskinka, körsbärstomater, mixsallad, kronärtskocka, oliver, pinjenötter, melon, honung & fikondressing
190:-
CHARK- & OSTBRICKA (1-2 personer)
oliver, dadlar, druvor, tryffelhonung, grissini
190:-
Focaccia all a´glio (1-2 personer)
vitlöksbröd, fior di latte, pesto
95:-

PASTA

LASAGNE AL FORNO DI COSTOLETTE  180:-
PASTA LINGUINNE
 oliver, tomatsås, kapris, vitlök, sardeller, parmesan, persilja, ruccola 
 190:-
PASTA PAPPARDELLE
Parmaskinka, scharlottenlök, portabello, mascarpone,, vitt vin, persilja, tryffel, Karljohanspesto, parmesan ( innehåller nötter )
190:-

DESSERT

TIRAMISU
bär, frukt
85:-
VANIILJ PANNACOTTA
rostad kokos, salt kolasås, bär
85:-
AFFOGATO AL CAFFÈ
italiensk vaniljglass toppas med espresso
69:-
VEGANSK BROWNIE
dadlar, nötter, bär
79:-
 

KAFFE FRÅN MONTERIVA

 Bryggkaffe 30:-
 Espresso 34:-
 Caffe latte 36:-
 Cappuccino 36:-
 Te (kanna 1-2 personer) 36:-

RÖTT VIN

Ruffino chainti (organic)
Italien, Chainti
Fruktig och bärig doft med inslag av hallon och körsbär, gott till pasta, ljust kött, lättare smårätter och pizza.
Glas 95:- / Flaska 475:-
Il falcetto pian scorrone (mindre socker)
Italien, Barbera
Sötaktig doft av syltade bär, choklad, med viss kryddighet. Passar bra till medelfylliga kötträtter och pasta.
Glas 109:- / Flaska 535:-
Planeta plumbago nero d’avola
Italien, Sicilien, Nero d’avola.
Doft som drar åt blå plommon, bigaråer och kakao. Rund och generös. Snälla taniner gör att vinet passar de flesta av våra pizzor.
Glas 125:- / Flaska 625:-
Corte grande ripasso doc superiore 
Italien, Veneto, Corvina, Molinara, Rodinella, Negrara.
Vinet är medelfylligt med ganska hög syra och smaken har inslag av körsbär, torkade frukter och en touch av lingon.
Glas 125:- / Flaska 625:-
Luigi di grasso langhe nebbiolo
Ren nyanserad doft med inslag av körsbär, hallon, salmbär, torkade örter, kryddnejlika, lakrits och en fläkt av rosor och regnvåt asfalt. Smaken är stram men tanninerna är mogna och mjuka samt balanseras upp fint av fruktighet och smakintensitet. Eftersmaken har en angenäm längd och man finner toner av både syrliga körsbär, hallon, örter samt ett stråk av nougat och lakrits. Passar bra till pasta och smakrika anrättningar.
Flaska 645:-
Sesseo primitivo
Generös doft med inslag av solmogna blå plommon, moreller, kryddor, kanel och ett stråk av nypon. Smaken är fruktig och kraftfull med mjuk tanniner.
Flaska 585:-

ROSÈ VIN

Säsongens rosévin
Ändras efter säsong.
Glas 99:- / Flaska 489:-

VITT VIN

Montecampo garganega
Aromisk, fräsch smak med struktur av ljusa frukter, smak av tropisk frukt och mander, går väldigt bra ihop med fisk och skaldjur
Glas 79:- / Flaska 395:-
Villabella Soave Classico DOC la toretta
Italien, Garganega, Trebbiano di Soave.
Elegant, blommig och torr med inslag av fläder, acacia, äpple och mineraler. Väldigt trevlig med antipasti.
Glas 81:- / Flaska 405:-
Tenuta ca’bolani pinot grigio
Fruktig doft med inslag av persika, päron, mandel och en fläkt av blommor. Smaken är torr och fruktig med trevliga toner av persika, päron, mandel och stendamm. Passar till pasta, vegetariskt och fisk
Glas 105:- / Flaska 535:-
Aquilis ca bolani
Italien, Sauvignon Blanc.
Ett välbyggt, smakrikt och aromiskt vin som gifter sig med getost, vegitariskt, fisk och skaldjur. Intensiv doft med härligt kritig rökighet.
 Flaska 875:-

PROSECCO

Zonin
Italien, Glera
Torr med nötiga toner och ett friskt avslut, idealisk som apéritif men passar även till lättare rätter
Glas 89:- / Flaska 539:-
Zonin prosecco rosé
Italien, Veneto, Glera, Pinot, Noir
Ett fruktigt vin med mycket doft och inslag av blåregn blommor, äpple och röda bär, så som vilda jordgubbar. Rekommenderas som apéritif samt till antipasti
Glas 89:- / Flaska 539:-
Antonio facchin prosecco Piccolo 20 cl
Italien, Glera
Ett friskt vin med fruktig och blommig doft, sötaktigt och välbalanserad smak.
Flaska 125:-

APRETIF

Aperol Spritz 125:-
Bellini 125:-
Negroni 125:-
Gin & Tonic 125:-

AVEC

Grappa (4cl) 104:-
Cognac (4cl) 104:-
Limoncello (4cl) 104:-
Campari (4cl) 104:-
Amaretto (4cl) 104:-

KAFFEDRINKAR

Irish Coffee (4cl) 125:-
Kaffe Karlsson (4cl) 125:-

CIDER

Somersby: Päron (33cl) 58:-
Somersby: Sparkling Rosé (33cl) 58:-
Somersby Sparkling Spritz 58:-

ÖL

 Angelo Poretti (Fat 40cl) 78:-
 Kronberg Blanc (Fat 40cl) 78:-
 Eriksberg Karaktär (Fat 40 cl) 78:-
 Staropramen, 33 cl 68:-
 Kronenbourg Lager, 33cl 58:-
Carlsberg Hof, 33cl 58:-
Brooklyn East IPA, 33cl 72:-
Brooklyn Lager, 33cl 68:-
Peroni Nastro Azzuro, 33cl 65:-
Celia, Glutenfri, 33cl 62:-
Erdinger Hefe, 50cl 85:-
Peroni Red, 66cl 95:-
Birra Menabrea, 66cl 95:-

DRYCK

 Coca Cola 34:-
 Coca Cola Zero 34:-
 Fanta 34:-
 Sprite 34:-
 Juice 34:-
San Pellegrino 34:-
San Pellegrino Limonata 34:-

ALKOHOLFRITT

 Carlsberg 45:-
 Eriksberg 45:-
 Mojito 55:-
 Rött vin (Opia, Carbernet Sauvignon) 45:-
 Vitt vin (Opia, Chardonnay) 45:-
 Bubbel (Opia, Chardonnay) 47:-