Meny

Napolitanska pizzor

Vad är det? Till napolitanska pizzor så använder man ett Tipo 00-mjöl som har helt andra egenskaper än det mjöl som man använder till ”svenska pizzerior” Tipo 00-mjölet är mycket starkare än det svenska pizzamjölet och absorberar mer vatten samt klarar av att bakas i högre temperaturer. Mjölet finns att köpa hos några få italiensk grossister men det blir ofta returnerat av pizzeriaägare och anledningen som ges är ”det går inte och baka med det här mjölet”. Det går definitivt att baka med det här mjölet, men det krävs kunskap. När vi gör våran deg tar vi hänsyn till temperaturen på mjölet vilket är avgörande, även temperaturen på vattnet en annan viktig faktor samt årstiden, lite mer jäst på vintern än på sommaren.

Vi låter också vår deg kalljäsa i 24 timmar innan vi bakar den. Degen blir lättare för kroppen att smälta och mer skonsamt för magen än vanlig deg, vilket innebär att du inte kommer känna dig det minsta svullen när du ätit pizza hos oss.. En annan viktig del är tillredningen av degen och här spelar det stor roll hur länge degen “går” i degblandare, när man tillsätter salt samt hastigheten på degblandaren. Avgörande är också temperaturen i ugnen, vi bakar våra pizzor på ca 450 grader så pizzorna är färdiga efter ca 90 sekunder. Tomaterna till tomatsåsen är alltid på en napolitansk pizza San Marzano-tomater, dessa söta tomater växer i Neapelområdet, när vi får våra San Marzano-tomater (kallas Ferrari-tomater) så passerar vi dom för att bli av med skal och kärnor för det är i kärnorna beskan sitter.

Karakteristiskt för den napolitanska pizzan är den tjockare kanten (ca 2 cm) som är lite bränd, vi har alltså inte glömt din pizza i ugnen 🙂
Vår deg väger 250-260gr. Traditionella pizzerior väger c:a 150-160g.

Smaklig pizza önskar vi på Bar Vinci!

• ALLA PIZZOR GÅR ATT FÅ GLUTENFRIA OCH MED VEGANOST +30:-
• Vi DELAR GÄRNA ER PIZZA PÅ 2 TALLRIKAR +25:-

NAPOLITANSK PIZZA

AVHÄMTNING

MARGHERITA
tomatsås, fior di latte, basilika, olivolja
90:- / 130:-
NAPOLITANA
tomatsås, fior di latte, sardeller, liguriska oliver , kapris VITLÖK, origano 
120:- / 150:-
BAR VINCI
tomatsås, fior di latte, paprika, zucchini, aubergine, portabello, kronärtskocka, sparris, oliver
120:- / 150:-
PARMA
tomatsås, fior di late, parmaskinka, buffelmozzarella, pomodorini, ruccola, rostade pinjenötter, äpplebalsamico 
130:- / 160:-
FORMAGGIO DI CAPRA
tomatsås, fior di late, getost, päron, saltrostade valnötter, honung
130:- / 160:-
LÖJROM PIZZA
buffelmozzarella, löjrom, cremé fraiche, rödlök, dill, citron
150:- / 180:-
SALAMI
fior di latte, salami , rödlök, pancetta, persilja piri-piri
120:- / 150:-
FRUTTI DI MARE
tomatsås, fior di latte, buffelmozarella, handskalade räkor, musslor, rökt lax, vitlök
140:- / 170:-
BIANCO FUNGHI (Nyhet)
Crème fraiche, fior di latte, kantareller, rökt hjort, pepparrotskräm, rårörda lingon, hyvlad parmesan, ruccola
140:- / 170:-
DESSERT PIZZA (1-2 personer)
Mascarpone, Nutella, hasselnötter, bär, vaniljglass
110:- / 140:-

MENY

CARPACCIO PÅ OXFILÉ
olivolja, parmesan, ruccola, tryffelkräm, soltorkad tomat
120:-
CAPRESE GRANDE 
mozarella, körbärstomat, pistagepesto, burrata, grissini, lagrad balsamico
140:-
CHARK- & OSTBRICKA (1-2 personer)
oliver, dadlar, druvor, tryffelhonung, grissini
180:-
VARMRÖKT LAX
äpple, kaprisdressing, salladslök, romansallad, gurka, körsbärstomater
160:-

PASTA

LASAGNE AL FORNO DI COSTOLETTE  160:-
RAVIOLI
ricotta, spenat, tomatsås, parmesan,  ruccola
 160:-
PASTA PAPPARDELLE
Parmaskinka, scharlottenlök, portabello, mascarpone, Karljohanpesto, vitt vin, persilja, parmesan
160:-

DESSERT

TIRAMISU
bär, frukt
69:-
PANNA COTTA
rostade mandelflingor
69:-
AFFOGATO AL CAFFÈ
italiensk vaniljglass toppas med espresso
59:-
VEGANSK BROWNIE
dadlar, nötter, bär
69:-

KAFFE FRÅN MONTERIVA

 Bryggkaffe 28.-
 Espresso 34:-
 Caffe latte 36:-
 Cappuccino 36:-
 Te (kanna 1-2 personer) 36:-

RÖTT VIN

Ventiterre (Husets)
Italien, Montepulciano D’abruzzo
Fruktig smak med inslag av fat, bär och örter. Passar till smakrika pastarätter som vår ravioli
Glas 72:- / Flaska 320:-
Antonio Facchin
Italien, Cabernet Franc, ett lätt rödvin som passar utmärkt till chark och ost
Glas 80:- / Flaska 400:-
Zonin Ripasso
Italien Valpolicella, Ripasso, frisk syra och intensiv fruktighet som passar lika bra till både oxfilé carpaccio och lagrade ostar
Flaska 530:-
Lambrusco
Rött mousserande. Italien, Lambrusco di Sorbara. Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av hallon, körsbär, persika och färska örter.
Glas 80:- / Flaska 400:-
Montemassi le Focaie
Italien Toscana, Sangiovese och cabernet sauvignon, fruktig med inslag av bär och rostat kaffe passar utmärkt till smakrika rätter som vår burrata insalata
Flaska 380:-
Ventierre
Italien, Nero D’avola och merlot, fylligt och bärigt vin med kryddig smak som passar till lagrade ostar och vår lasagne
Flaska 290:-
Montemassi Governo
Italien Toscana, Sangiovese Canaiolo och Colorino, generös och fyllig smak med mörka körsbär, choklad och kryddor
Flaska 360:-
Altemura Àpulo
Italien, Primitivo och negroamaro, torr och rund smak med kryddiga inslag som funkar bra till de flesta av våra pizzor
Flaska 370:-
Borgo dei posseri p Paradis
Italien, Pinot noir, lättare vin med balanserad syra som passar perfekt både till pasta och pizza
Flaska 625:-

ROSÈ VIN

Husets rosé
Husets rosé ändras efter säsong.
Glas 65:- / Flaska 260:-
Antonio Facchin
Italien, Pinot Grigio, krispigt och lätt vin med karaktäristisk eftersmak som går bra ihop med både lättare rätter och desserter
Glas 80:- / Flaska 400:-

VITT VIN

Ventierre (Husets)
Italien, Insolia och Chardonnay, fruktigt vin med ett friskt avslut. Perfekt start till middagen eller tillsammans med vår löjromspizza
Glas 72:- / Flaska 320:-
Antonio Facchin
Italien, Pinot Grigio, krispigt och lätt vin med karaktäristisk eftersmak som går bra ihop med både lättare rätter och desserter
Glas 80:- / Flaska 400:-
Borgo dei Posseri Q Quaron
Italien, müller-thurgau, sötare vin med komplex smak och en hint av citrus som passar till kryddig mat med skaldjur eller olika grönsaker
Flaska 625:-
Aquilis Ca Bolani
Italien, Sauvignon Blanc, inslag av päron och krusbär med en lång eftersmak gör att det passar utmärkt till vegetariska rätter med olika grönsaker och vit fisk
Flaska 625:-
Montemassi Calasole Vermentino
Italien Toscana, Maremma Toscana DOC, fruktigt vin med toner av honungsmelon, lime och örter vars friskhet gör att det passar bra till skaldjur och vit fisk
Flaska –380:

PROSECCO

Zonin
Italien, Glera, torr med nötiga toner och ett friskt avslut, idealisk som apéritif men passar även till lättare rätter
Glas 80:- / Flaska 400:-
Antonio facchin prosecco
Italien, Glera. Ett friskt vin med fruktig och blommig doft, sötaktigt och välbalanserad smak.
Glas 80:- / Flaska 400:-

APRETIF

Aperol Spritz 104:-
Bellini 104:-
Negroni 104:-

AVEC

Grappa (4cl) 104:-
Cognac (4cl) 104:-
Limoncello (4cl) 94:-
Campari (4cl) 94:-
Amaretto (4cl) 94:-

KAFFE FRÅN MONTERIVA

Bryggkaffe 28:-
Espresso 34:-
Caffe Latte 36:-
Cappuccino 36:-
Te 36:-

KAFFEDRINKAR

Irish Coffee (4cl) 104:-
Kaffe Karlsson (4cl) 104:-

ÖL

Angelo Poretti (fat 40cl) 64:-
Falcon (fat 40cl) 54:-
Staropramen (flaska 33cl) 59:-
Kronenbourg lager (flaska 33cl) 54:-
Kronenbourg blanc (flaska 33cl) 56:-
Carlsberg Hof (flaska 33cl) 52:-
Broklyn eipa (flaska 33cl) 59:-
Bripklyn lager (flaska 33cl) 59:-
Grimbergen blond (flaska 33cl) 62:-
Celia glutenfri (flaska 33cl) 59:-
Erdinger hefe (flaska 50cl) 79:-
Peroni red (flaska 66cl) 79:-
Birra Menabrea (flaska 66cl) 79:-

CIDER

Somersby: Päron (33cl) 58:-
Somersby: Sparkling Rosé (33cl) 58:-

DRYCK

 Coca Cola 30:-
 Coca Cola Zero 30:-
 Fanta 30:-
 Sprite 30:-
 Juice 30:-
San Pellegrino 30:-
San Pellegrino Limonata 30:-

ALKOHOLFRITT

 Carlsberg 39:-
 Eriksberg 39:-
 Mojito 55:-
 Rött vin (Opia, Carbernet Sauvignon) 45:-
 Vitt vin (Opia, Chardonnay) 45:-
 Bubbel (Opia, Chardonnay) 47:-